Palaan taas pitkästä aikaa ruotsalaisen Kerstin Wenströmin Hälsa och skönhet – hygieniska råd för kvinnan -kirjan pariin. Vuonna 1910 julkaistun teoksen kolmas luku käsittelee kävelyn terveysvaikutuksia.

 

Kerstin Wenströmin mukaan käveleminen on kaikista liikuntamuodoista tärkein ja tervehdyttävin, ja se voimistaa myös hermoja. Mikäli sitä harjoitetaan oikealla tavalla, voidaan ”marssia suoraan terveyteen”.

 

Monet ihmiset uskovat, etteivät jaksa kävellä. He kuitenkin laahaavat jalkoja perässään ja kulkevat väkinäisessä asennossa, mikä johtaa liikarasitukseen tietyissä lihaksissa, mutta jättää toiset aivan toimettomiksi. Vääränlainen kävelytapa väsyttäisi voimailijankin, puhumattakaan heiveröisemmästä henkilöstä. Siksi onkin tärkeää kävellä oikein.

 

Kävellessä tulee koko vartalon olla kevyesti jännittyneenä, jotta kaikki lihakset saataisiin käyttöön ja tekemään työtään ilman merkittäviä ponnisteluita. Olkapäiden, lantion ja ulompien kehräsluiden tulee olla suorassa linjassa toisiinsa nähden. Rintakehä työntyy ulospäin. Pään ei pidä olla taakse taivutettuna, vaan suorassa. Askeleiden tulee olla vakaita ja vaivattomia, mutta kuitenkin kevyitä ja elastisia. Käsien pitää roikkua vapaasti ja seurata vartalon liikkeitä; ne eivät saa heilua kuin tuulimyllyn siivekkeet. Koko ajan tulee muistaa hengittää syvään ja luonnollisesti.

 

Lihasten harmoninen työskentely oikeaoppisesti kävellessä tuo vartalolle notkeutta ja sulokkuutta sekä saattaa ihmisen ruumiillisen ja henkisen hyvinvoinnin tilaan. Kasvoille kohonnut puna kertoo verenkierron toimivan vikkelämmin. Kävelyretkeä seuraava väsymys takaa rauhallisen ja terveellisen unen.

 

Jalkapatikalle lähdettäessä on syytä kiinnittää huomiota paitsi kävelyasentoon myös vaatetukseen ja jalkineisiin, joiden merkitys on suuri. Kenkien tulee olla käyttötarkoitukseensa soveliaat, eikä hame saa olla liian pitkä. Maata laahaava helma on paitsi epähygieeninen myös kaikkea muuta kuin hienostunut. Liian tiukat vaatteet haittaavat verenkiertoa ja voivat olla syy huonoihoisuuteen. Ahtaat hansikkaat saattavat aiheuttaa punanenäisyyttä ja epäsäännöllisyyttä sydämen toimintaan.

 

Lähde: 

 

 

Kerstin Wenström, 1910: Hälsa och skönhet – hygieniska råd för kvinnan.