Tällä viikolla ilmestyneessä Suomen Lääkärilehdessä julkaistiin pieni uutinen, jossa kerrottiin vanhusten ruokahaluttomuutta käsittelevästä hollantilaistutkimuksesta. Monet vanhainkodeissa elävät vanhukset alkavat 70. ikävuoden jälkeen syödä huonosti, mistä on usein seurauksena kohtalokas aliravitsemus.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Syy ruokahaluttomuuteen on tutkimuksen valossa hyvin yksinkertainen: ankeat ja laitosmaiset ruokailuolosuhteet eivät kannusta syömään. Kun ympäristöstä pyritään tekemään viihtyisämpi kauniita pöytäliinoja, tarjoiluastioita ja kukkasia hyödyntäen, palaa lähes jokaisen vanhuksen ruokahalu normaaliksi. Kuten uutisen kirjoittanut Kaisu Pitkälä toteaa: ”Miten yksinkertaista ja terveeseen järkeen istuvaa! Onko tehokkuuden merkeissä menty meilläkin laitosruokailussa liian pitkälle?”.

 

Kyllä tällaiset uutiset panevat ihmettelemään miten yhteiskunnan iäkkäintä kerrostumaa Suomessa kohdellaan. Keneltä tahansa menisi ruokahalu (ja elämänhalu), jos tietäisi joutuvansa elämään loppuikänsä steriileissä, muovipussimaisen kahisevissa ja sairaalamaisissa olosuhteissa - ja syömään ruokaa (kuinkakohan hyvää se on edes?) muoviastioista, saamatta ruokailuympäristöstään mitään visuaalista mielihyvää.