Minun piti tänään kirjoittaa työmatkasta Tukholmaan ja Uppsalaan ja niistä kymmenestä museosta, joissa matkalla vierailin. Sitten kuitenkin tapahtui jotain, mistä olen salaa haaveillut siitä lähtien, kun asiasta ensimmäistä kertaa joitain vuosia sitten luin.

Olin ihan tavalliseen tapaan kävelylenkillä, kun huomasin yllättäen Hyvinkään keskustassa bussipysäkin penkillä yksinäisen kirjan. Harmittelin mielessäni, että joku varmaankin suree hukkaamaansa romaania, kunnes havaitsin, että kirjan kanteen oli teipattu valkoinen lappu, jossa luki ”Ilmainen kirja. Lue ja anna pois”. Kirjaa ei ollutkaan unohdettu, vaan se oli aivan tarkoituksella jätetty ohikulkijan löydettäväksi!
 
Bookcrossing on hauska tapa kierrättää kirjansa muille, mikäli oma kirjahylly alkaa tuntua liian ahtaalta. Asianmukaisin koodein ja tiedoin varustettu teos saattaa parhaassa tapauksessa matkustaa kauankin ympäri maailmaa. Kirjan vaiheita voi seurata BookCrossing-sivustolla, jonne löytäjää kannustetaan raportoimaan löydöstään ja myöhemmin sen vapauttamisesta takaisin kiertoon.
 
Aktiiviset harrastajat seuraavat netistä mistä kirjoja pitäisi milloinkin löytää. Paikka on usein ilmoitettu niin tarkasti, että sen voi hieman etsiskelemällä löytää, jos ehtii ajoissa apajille. Suomessa on tällä hetkellä liikkeellä 672 bookcrossing-kirjaa, joita ei ole vielä ilmoitettu löydetyksi (vaikka epäilemättä osa näistä lienee joutunut hukkaan tai on löydetty, muttei raportoitu). Kirjojen löytämisen kannalta parhaita kaupunkeja näyttävät olevan Tampere (222 kirjaa), Espoo (99 kirjaa) ja Helsinki (52 kirjaa). Hyvinkäällä pitäisi kirjoja olla kaksi, joista toinen on jätetty tänään rautatieasemalle. Taidan siis pitää aamulla silmät auki töihin mennessä.
 
Bussipysäkiltä löytämäni kirja on Aino Trosellin Jos sydän vielä sykkii, joka on itselleni entuudestaan aivan tuntematon. Heti kotiin päästyäni kävin BookCrossing-sivustolla raportoimassa kirjan päätymisestä haltuuni. Aion lukea sen mahdollisimman pian ja päästää sitten takaisin kiertoon. Voisin esimerkiksi jättää sen johonkin museoon Helsingissä tai Hyvinkäällä, tai unohtaa sen Riihimäelle tai Tampereelle matkaavaan junaan.