Tänään olen innostunut silmälaseista. Se johtuu siitä, että luetteloin töissä muutamia 1800-luvun silmälaseja, jotka ihmeellisellä tavalla saranoituine terässankoineen ja helmikirjailtuine koteloineen ovat suunnattoman kiehtovia esineitä. Etsiessäni niistä tietoja törmäsin netissä moneen mielenkiintoiseen sivustoon, jotka valottivat silmälasien yli 700 vuoden mittaista historiaa.

 

Eyeglasses Warehouse myy silmälaseja ihmisille, jotka syystä tai toisesta haluavat katsella maailmaa esimerkiksi kaksisataa tai kuusikymmentä vuotta sitten valmistettujen linssien läpi. Sivusto tarjoaa paitsi houkuttelevan kehysvalikoiman historiafriikeille myös runsaasti tietoa silmälasien historiasta.

 

Antique Spectacles and Other Vision Aids -sivuston parasta antia on tunnistusopas, joka auttaa pihalla olevaa museoamanuenssia ajoittamaan oudot kakkulat jonkinlaisella tarkkuudella. Tämän näppärän työkalun ansiosta selvisi muun muassa että yhdet museon kokoelmiin kuuluvat silmälasit eivät olekaan voineet kuulua sille henkilölle, jonka on kerrottu niitä käyttäneen. Mies on nimittäin ehtinyt kuolla jo reilut parikymmentä vuotta ennen kuin ratsastaessa napakasti päässä pysyvä sankamalli tuli käyttöön.

 

Silmälasien ihmeille omistuneita museoitakin on olemassa. Google löytää sellaiset ainakin Italiasta, Japanista ja Alankomaista.