Valokuvatorstain haasteessa vastataan tällä kerralla valokuvaan valokuvalla. Ian Brittonin kuvaamat Goonhilly Downsin satelliitit eivät liity maapallon ulkopuolisen elämän etsimiseen, mutta silti mieleeni tuli heti Ensimmäinen yhteys, joka on hieno kirja, josta on tehty hieno elokuva.

 

Koska ajatukseni harhailivat avaruuden ihmeisiin, päädyin valitsemaan arkistoista tämän Wienin yliopiston observatoriossa viime vuoden elokuussa työmatkalla ottamani kuvan, jossa näkyy osa astronomian historiaan liittyvästä esinekokoelmasta. Observatorio on rakennettu 1870-luvulla.

 

 

Kirjoitin observatoriokäynnistä matkapäiväkirjaani näin:

 

”-- -- kokoelma sijaitsee yliopiston observatoriossa museomaisissa tiloissa. Esineiden säilytys siellä ei silti selvästikään ole kovin museaalista, eikä huoneiden kosteuteen, valaistukseen tai esineiden käsittelyyn ole kiinnitetty huomiota. Tähtitieteen tutkimukseen liittyvä aineisto, mm. kaukoputkia, heilurikelloja ja kirjallisuutta, on vanhaa ja arvokasta. Vanhassa rakennuksessa on toimiva suuri kaukoputki, joka voidaan suunnata kohti tähtiä. Kaukoputken ympärillä oleva lattia on suunniteltu siten, että sitä voidaan koneellisesti nostaa ylöspäin. Kuusitoista ihmistä on maksimi, jonka laite jaksaa nostaa. Turvallisuudesta on huolehdittu jo silloin, kun mekanismi on rakennettu. Jos ovi on unohtunut auki, ei lattia liiku paikoiltaan. Näin kävi meille, kun opas esitteli kompleksin toimintaa.”