Enää viikko avajaisiin ja yksi päivä enemmän siihen, kun näyttely avataan yleisölle. Jännittää jo. Ihmeellistä kyllä, nyt ei tunnu lainkaan niin kiireiseltä kuin kesällä, jolloin piti ehtiä nakuttaa tekstit valmiiksi ennen lomaa. On suorastaan ällistyttävän rentoa, vaikka vielä alle kuukausi sitten luulin, että nyt elettäisiin vuoden paniikinomaisinta aikaa.

Se piste, kun näyttelyn suunnittelu muuttuu näyttelyn rakentamiseksi on melkoinen käännekohta. Loputtomalta tuntunut tietokoneella istuminen vähenee murto-osaan, ja sen sijaan saa tarttua ihan konkreettisesti toimeen. On kangas- ja paperikauppojen kiertelyä, lainattavien esineiden noutoja sairaaloista ja museoista – pakettiautossa matkustaa allergiatestejä, antilooppeja, taikaesineitä, vauvanvaakoja ja ties mitä –, näyttelytekstien ripustamista katonrajassa kiipeillen, esineiden ja vitriinien kanniskelua, silkkipaperitoppausten muotoilua lääkärintakin alle – mallinukelle tarvitaan naisellisia muotoja, mutta miten kummassa ne saa erottumaan löysän vaatteen alta? –, askartelua, silittämistä, esineiden sommittelua paikoilleen vitriiniin itse leikatun huopakankaan päälle, esinetekstien tulostamista, laminointia, siima- ja teippivirityksiä.
 
Aluksi pelottaa, miltä suunnitelmat näyttävät luonnossa. Pessimismi nostaa päätään: kaikki menee kuitenkin pieleen, tulee ruma näyttely, en ole osannut tehdä oikein. Jossain vaiheessa kuitenkin huomaa, että esinetekstit ja -kuvat, tyhjät vitriinit sekä muutamat isokokoiset esineet luovat tilaan aitoa näyttelyn tuntua. Sehän näyttää itse asiassa aika hyvältä! Ei syytä huoleen.
 
Jokainen vitriineihin lisätty esine tuo pienen piristysruiskeen. Huomaatko, ihan sattumalta tuon instrumenttilaatikon pehmusteet ovat samaa sävyä kuin näyttelyn tärkeimmän valokuvan tausta. Voidaan leikkiä, että niin oli suunniteltukin. Entä sitten nuo kaksi valkoista kangasta? Nehän luovat hauskasti symmetrian tuntua. Eipä sitäkään ollut etukäteen ajateltu.
 
Näyttää siltä, että kaikki valmistuu ajoissa.
 
Tervetuloa tutustumaan Hameiden hidastamat – Suomen ensimmäiset naislääkärit -näyttelyyn 23.9.2010 – 14.8.2011! Museoon on muuten ollut vuoden alusta lähtien ilmainen sisäänpääsy.