<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

787708.jpg

Ote muutaman kuukauden museotyöskentelyn jälkeen museologian oppiaineeseen syksyllä 2003 kirjoitetusta harjoitteluraportista:

 

"Ihanteellisen museotyöntekijän fyysinen ilmentymä on raavas uros parhaissa vuosissaan. Hänen loistava lihaskuntonsa edesauttaa häntä siirtelemään vitriineitä ja suurikokoisia museoesineitä paikasta toiseen – aina tarpeen mukaan. Suurten lihastensa vastapainoksi hänellä on kuitenkin hienopiirteiset ja herkät sormet, jotka soveltuvat mitä parhaimmin huonokuntoisten ja helposti särkyvien esineiden puhdistamiseen ja liikutteluun.

 

Pelkkä ulkokuori ei kuitenkaan riitä. Tämä ideaalityöntekijä tarvitsee myös aivot, joiden kapasiteettia hän kykenee hyödyntämään poikkeuksellisen nerokkaasti. Hänellä tulee olla museoalan koulutuksen ja kokemuksen ohella myös muita taitoja. Hänen tulee osata käyttää tietokonetta, ajaa pakettiautoa, piirtää loisteliaasti, ommella, nikkaroida ja niin edelleen. Kykyjensä ansiosta hänen ei tarvitse turvautua maksullisiin asiantuntijoihin, joiden palveluja joutuu toisinaan odottamaan viikkokaupalla. Täydellinen museotyöntekijä on myös säästäväinen ja ymmärtää raha-asioita perusteellisesti, sillä museoiden määrärahat ovat jatkuvasti tiukalla. Ekonomin koulutus on työntekijälle eduksi."

 

 

 

Nyt, noin neljä vuotta myöhemmin, haluaisin täydentää Täydellisen Museotyöntekijän vaatimuslistaa muun muassa seuraavilla välttämättömillä taidoilla ja ominaisuuksilla:

 

 •  Kyky kirjoittaa selkeää ja johdonmukaista tekstiä supernopeasti (välillä populaaria tekstiä, välillä tieteellisempää).
 • Hyvä kiireen- ja stressinsietokyky .
 • Erinomainen muisti (kelvollisesta kasvomuististakin on iloa, esimerkiksi valokuvien tuntemattomia henkilöitä tunnistettaessa).
 • Englannin ja ruotsin kielen taito sekä aivan erityisesti saksan kielen taito (!). Ei uskoisikaan, miten monesta asiasta tietoa löytyy vain saksaksi (esimerkiksi vanhat myyntikatalogit).
 • Jouhevat asiakaspalvelutaidot, mieluiten tietysti kaikilla yllämainituilla kielillä sekä venäjäksi. Ja suomeksi.
 • Kyky ottaa kelvollisia valokuvia hämärissä tiloissa (eli varastossa). Myös makrokuvaus on hyvä osata vakain käsin.
 • Ei pölyallergiaa. Nikkeli- ja kromiallergia ovat myös lievästi haitallisia, mutta onneksi Täydellinen Museotyöntekijä käyttää valkoisia hansikkaita aina esineitä käsitellessään.
 • Useampi korkeakoulututkinto. Oppiaineet valittakoon museon kokoelmien perusteella. Tarvitsisin työssäni nykyisen tutkinnon lisäksi neljä yliopistotutkintoa ja yhden ammattikorkeakoulututkinnon. Ainakin.
 • Pitkä pinna. Myös migreenilääkkeistä voi olla apua.
 • Pikkutarkkuus ja suurpiirteisyys.
 • Pettämätön googletustaito (yllättävää miten monista esineistä löytyy tietoa netistä – tosin ensin pitää keksiä oikeat hakusanat).

Useimpia puutteita voi kompensoida itsepäisyydellä ja määrätietoisuudella.