1729782.jpg

Kuva 1: Virolaista talvimuotia Huvitav Žurnaal -lehden numerossa talv 1936/37.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ystäväni täyttää 30 vuotta ja järjestää siksi juhlat, joiden teemana on 1930-luku. Vieraiden toivotaan pukeutuvan ajan hengen mukaisesti, mikä on hauska, mutta yllättävän haastava tehtävä.

 

1729806.jpg

Kuva 2: Yhdistyneet villatehtaat O.Y. järjesti mannekiininäytöksen vuonna 1930. Kansan Kuvalehti kirjoitti aiheesta numerossa 27 / 1930. "Pukujen leikkaus herätti suurta ihastusta, samaten kuin kaunis kudonta ja sointuvat värit. -- -- Musta ja valkoinen ovat kauden ehkä muodikkaimpia yhdistelmiä -- --. Puvut näyttivät yksinkertaisilta, mutta vaativat kiiloineen ja kangassuikaleineen taitavan ja varman leikkauksen."

 

1729831.jpg

 

Viimeisen parin viikon ajan olen uppoutunut 30-luvun vaatemaailmaan internetin ihmellisen aarreaitan avulla. Kuvahaut ovat loihtineet silmien eteen toinen toistaan mielenkiintoisempia asukokonaisuuksia. Vaikka aikaisemmin minulla oli vain hatara käsitys vuosikymmenen muodista, erotan sen nyt vaivatta muista aikakausista kapeana laskeutuvasta polvipituisesta tai pidemmästä hameen tai mekon helmasta (juhlapuvut ovat maata viistäviä!), harteikkuudesta, vyöstä, kauluksesta sekä erinäisistä muista, lähinnä intuitiivisista seikoista.

 

Kuva 3: Kansan Kuvalehden numerossa 27 /1930 mainostettiin Silo-alusvaatteita.

 

Selkeästä visiosta huolimatta asukokonaisuuden kokoaminen kierrätyskeskuksista ja nykyaikaisista vaatekaupoista osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi. Useimmissa myynnissä olevissa mekoissa on liian lyhyt helma. Hyi, miten säädytöntä!

 

Fiksu ja ompelutaitoinen olisi tietenkin hyvissä ajoin tilannut netistä aidot ja alkuperäiset pukukaavat ja loihtinut niiden pohjalta mekon itselleen. Kaavoja on myynnissä useammallakin sivustolla.

 

Pitkien etsintöjen jälkeen löysin Sokokselta mielestäni riittävästi 30-lukulaista muistuttavan mekon, joka 40 % alennuksesta huolimatta on nyt yksi kalleimmista vaatekappaleistani. Olisin mieluusti ostanut hieman värikkäämmän yksilön, mutta värivaihtoehtoina olivat vain musta ja valkoinen.

 

1729812.jpg

1920- ja 1930-luvulla naisten ja toisinaan miestenkin päätä koristivat laineet, jotka oli muotoiltu ainoastaan vettä, sormia ja kampaa (ja kampausnestettä) apuna käyttäen. Näiden ns. painettujen laineiden (finger waves) tekemiseen löytyy netistä ohjeita, jotka saavat konstin vaikuttamaan ihmeen helpolta. Koska kotikokeilut eivät ole johtaneet erityisen hääppöisiin tuloksiin, lienee hattu ainoa varteenotettava vaihtoehto.

 

Kuva 4: Suomen Kuvalehden numerossa 51-52 / 1934 mainostettiin saippuatonta Schwarzkopf Extra-Mild -shampoota, joka jättää hiukset kiiltäviksi ja helposti käherrettäviksi. 

 

Tosin sekin aiheuttaa päänvaivaa. Ostin vanhan tavaran liikkeestä viidellä eurolla mustan päähineen, mutta sen ajoituksesta ei ole tietoja. Hatun vuoriin on ommeltu kangastilkku, jossa kerrotaan valmistajan olevan irlantilainen Les Modes Modernes Ltd. Googlettamalla selviää, että tämä pariisilaisen hattutehtaan sivuverso avattiin Galwayssa Irlannissa vuonna 1938. Sen toiminta jatkui ilmeisesti 1970-luvun alkuvuosiin saakka. Hatun ikähaarukka on siis varsin laaja.

 

1729857.jpg

Kuva 5: Vuoden 1934 loppupuolella vietettiin Lontoossa prinsessa Marinan ja kuningas Georgen häitä. Suomen Kuvalehti raportoi aiheesta numerossa 51-52 / 1934. Itse juhlapaikalta otettujen kuvien lisäksi Kuvalehti tarjosi lukijoilleen myös kuvan "Kuninkaallinen hääpari perheen keskuudessa".

 

Sokoselta ostettu huivikin mietityttää. Periaatteessa valkoiset pallot punaisella taustalla voisivat sopia myös 1930-luvulle, mutta kuosin kultakausi on alkanut vasta myöhemmin, 1950-luvulla. Onneksi vielä ei ole liian myöhäistä shoppailla lisää asusteita. Huomenna menen tutkimaan Lahja- ja antiikkiseisakkeen vanhoja vaatteita, joita kuulemma on 1920-luvulta lähtien vallan edulliseen hintaan.

 

1729788.jpg

Kuvat 6 ja 7: Riittävän 1930-lukulaista?