Nikotus eli hikka


"Nikotus parannetaan parahiten, jos nuuskataan heti, niin että aiwastus seuraa. Ellei nuuska auta, niin wedä nenään hienoksi surwottua prustjuurta. Juoda pari lasia kylmää wettä on niinikään hywä." Apu hädässä, 1904.

 

”Hikan hoitoon tunnetaan lukuisia kotikonsteja. Niiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta monet ihmiset ovat vakuuttuneita jonkin konstin toimivuudesta omalla kohdallaan. Useimmille on yhteistä se, että potilas keskittyy hetken aikaa johonkin muuhun kuin hikkaansa. Konstit voidaan luokitella kolmeen: psykosomaattisiin sekä nielemis- ja hengityskonsteihin.”

Hikka vaatii lääketieteellistä hoitoa ainoastaan vakavissa ja pitkäkestoisissa tapauksissa. Metoklopramidia, haloperidolia tai klooripromatsiinia voidaan käyttää talttumattoman hikan lääkehoitoon, ja erittäin vaikeissa tapauksissa kouristelun pysäyttämiseen voidaan käyttää baklofeenia. Hikan pysäyttäminen sedatiiveilla vaatii usein niin suuren annoksen, että potilas menettää tajuntansa tai lamautuu voimakkaasti, joten parantumattomasta hikasta kärsivä ei voi lääkehoidon avulla viettää normaalia elämää.” Wikipedia, 2007

 

 

Päähilse eli hiuspohjan hilseily


"Täytä puolentuopin pullo wedellä, johon on sekotettu konjakkia ja teelusikallinen kamferttia. Pese sitten pesusienellä pää 3-4 viikon kuluessa." Apu hädässä, 1904.

”Itsehoitona lievissä tapauksissa riittää usein hiuspohjan harjaaminen ja normaalia useammin tapahtuva pesu tavallisella shampoolla. Liian vahvoja shampoita on kuitenkin vältettävä ja shampoo kannattaakin laimentaa vedellä, jos päänahka on herkkä. Huolellinen hiusten huuhtelu pesun jälkeen on tärkeää. Vaikeammissa tapauksissa voidaan hoitona käyttää seleenisulfidia, salisyylihappoa, kivihiilitervaa tai polyvidonijodia sisältäviä lääkeshampoita.” Wikipedia, 2007.

 

 

Merisairaus eli meritauti eli matkapahoinvointi


"Merisairaus parannetaan silliä ja walkosipulia syömällä sekä juomalla etikkaa ynnä paria lajia meriwettä. Side watsan ympäri on suositeltava." Apu hädässä, 1904.

 

”Jotta silmien ja tasapainoelimien tiedot eivät joudu ristiriitaan keskenään, on matkustaessa tärkeää pitää katse suunntattuna kiinteään ympäristöön, esimerkiksi horisonttiin. Riittävä pukeutuminen ehkäisee kylmettymistä ja siten pahoinvoinnin syntyä. Alkoholin käyttöä tulisi välttää sekä ennen matkaa että sen aikana. Autossa lukeminen voi myös aiheuttaa oireita.

Lentokoneella tai laivalla liikuttaessa tulee siirtyä kulkuneuvon vähiten liikkuvaan osaan, joka on yleensä keskiosassa. Autossa parhain paikka on etupenkki. Matkapahoinvointia voi ehkäistä myös apteekista saatavilla tableteilla.” Wikipedia, 2007.

 

 

Lähteet:

 

Apu hädässä. Hyödyllinen neuvonantaja sairaille. Tampere 1904.

Wikipedia