<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

2019659.jpg

 

 

Voitte varmasti kuvitella, mistä museon kahvitauoilla on tänään keskusteltu. Turun linnan tauluista tietenkin. Helsingin Sanomat uutisoi eilen iltapäivällä, että pariakymmentä linnassa esillä ollutta taulua ja muutamaa huonekalua on vahingoitettu. Turun Sanomat kertoo turmeltujen teosten ajoittuvan 1700- ja 1800-luvulle.

 

Keskustelua on käyty muuallakin kuin museolla, ja olisin tehnyt viisaasti, jos olisin jättänyt lukematta. Tässä muutamia hampaiden kiristystä aiheuttavia poimintoja nettilehtien keskustelupalstoilta:

 

"Kyllä saa museon henkilökunta syyttää itseään. Eikö siellä kukaan vahdi arvokkaita tauluja? Taidemuseoon ei saa edes viedä sateenvarjoja eikä mitään terävää ja siellä kiertää vahdit. Omaa huolimattomuutta jos linnassa ei ole vahteja."

            Nimimerkki vartioimatta! Iltalehden keskustelufoorumilla

 

"Kun olen käynyt täällä Hämeenlinnassa taidemuseossa, täällä on aina joka huoneessa vartija koko ajan läsnä. Turussa ilmeisesti käydään kerran viikossa tarkastamassa, onko kaikki teokset tallella."

            Nimimerkki nuo turkulaiset! Helsingin Sanomien nettikeskustelussa

 

"Tyhmä on se joka ei suojaa omaisuuttaan tarpeeksi järeästi, ei suinkaan varas tai vandaali."

            Nimimerkki Aino Helsingin Sanomien nettikeskustelussa

 

"Missä ovat valvontakamerat ja valvojat joka saliin?!"

            Nimimerkki Turunlinnan Tonttu Helsingin Sanomien nettikeskustelussa

 

 

Mielestäni on kohtuutonta syyttää tapahtuneesta näyttelyvalvojien ammattitaitoa tai määrää. Ei kai kukaan vakavissaan toivo suomalaisiin museoihin Venäjältä tuttua käytäntöä sijoittaa jokaisen näyttelyhuoneen nurkkaan iäkäs nainen istumaan tuolille ja tuijottamaan epäluuloisesti kaikkia kävijöitä?

 

Kun kävin viime kesänä Turun linnassa, kiinnitin erityisesti huomiota kahteen asiaan: linnan tavattoman suureen kokoon ja vanhahtavasti pukeutuneisiin näyttelynvalvojiin, joita mielestäni pyöri linnan sokkeloisilla käytävillä ja näyttelysaleissa huomattavasti enemmän kuin museoissa yleensä.

 

2019661.jpg

 

Turun Sanomat osaa kertoa, että linnassa on 164 huonetta ja runsaasti taideteoksia. Spekuloidaanpa siis hiukkasen. Kuinka uskottavalta kuulostaa, että Turun linnaan palkattaisiin 164 näyttelyvalvojaa? Vaikka valvojille maksetaankin keskimäärin kelvotonta palkkaa, nousisivat kustannukset hurjiksi. Ajatellaanpa, että palkka olisi esimerkiksi 1500 euroa kuussa (ja tämä arvio on yläkanttiin!). Valvojajoukkion palkkoihin kuluisikin siis 246 000 euroa kuukaudessa eli liki kolme miljoonaa euroa vuodessa. Ja työnantajamaksut päälle, tietenkin.

 

Entäpä sitten kameravalvonta? Sitä ei Turun linnassa ole käytössä, muttei tämäkään vaihtoehto kovin halvaksi tulisi. MTV3:n uutinen ”Kameravalvonta yleistyy Suomessa” viiden vuoden takaa valottaa hieman valvontakameroiden hintoja (nykyhinnoista en löytänyt tietoa). Uutisen mukaan vuosittain ostettavat noin 10 000 kameraa maksavat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Yhden kameran hinta on siis noin 4000 euroa. Turun linnan kaikkien huoneiden varustaminen valvontakameroilla maksaisi siis 656 000 euroa. Joihinkin suuriin saleihin kameroita tarvittaisiin kuitenkin varmaan useampia, ja oletettavasti myös kameroiden asentaminen, valvontajärjestelmä ja käyttökoulutus maksaisivat jonkin verran.

 

Mistäpä museot tällaisia rahoja saisivat? Haluaisinpa todella nähdä (no en!), mitä tapahtuisi, jos valvontakustannukset katettaisiin nostamalla pääsylippujen hintoja, kuten eräs keskustelija ehdotti. Turun linnan normaalihintainen sisäänpääsymaksu on jo nyt 7 euroa.