Oli sellainen aika, jolloin pahasti pölyttynyttä kahvinkeitintä tuli käytettyä vain silloin, kun joku poikkeuksellinen kahvinjuoja saapui kyläilemään (ymmärrettävistä syistä suurin osa ystävistäni latkii mieluummin teetä) tai kun päätin leipoa mokkapaloja. Yleensä vanhentuneen kahvipaketin sai heittää vuoden välein roskikseen lähes täytenä, sillä hyvältä tuoksuvaa mutta kammottavan makuista juomaa ei yksinkertaisesti kulunut. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nykyään kaikki on toisin ja keitin pulisee rattoisasti useampia kertoja päivässä. Mies ei ilmeisesti pärjää ilman kahvia.

 

Löysin munattomien mokkapalojen reseptin netistä jo 90-luvun loppupuolella, mitä voi pitää pienenä ihmeenä. Siihen aikaan ruokaohjeiden määrä netissä oli vielä vaatimaton, ja allergisille sopivia reseptejä tuli vastaan aniharvoin. Otin löytämäni reseptin käyttöön pienin muutoksin ja totesin sen maukkaaksi. Sen etuna kananmunallisiin vastineisiin on vähäisempi kohoaminen; kuorrute ei valu pois kuperaksi paisuneelta pinnalta.

 

 

Munattomat mokkapalat

 

Pohja:

 

4 dl sokeria

4 dl maitoa

6 ¾ dl vehnäjauhoja

3-4 tl leivinjauhetta

225 g voita

3 tl vaniljasokeria

muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta

 

Sokeri, vaniljasokeri, kaakao, vehnäjauho-leivinjauheseos ja maito sekoitetaan keskenään. Lisätään sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoitetaan tasaiseksi.

 

Taikina kaadetaan leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.

 

Kuorrutus (reilu annos):

 

Hiukan yli puoli pakettia tomusokeria

9 rkl sulatettua voita

9 rkl vahvaa kahvia

3 rkl kaakaota

4,5 tl vaniljasokeria

 

Sulatettuun voihin sekoitetaan kaikki muut ainekset. Kuorrutus kaadetaan jäähtyneen pohjan päälle. Koristeeksi ripotellaan kookoshiutaleita (tai nonparelleja).

 

Talvella kuorrutteen voi jäähdyttää näppärästi viemällä pellin hetkeksi parvekkeelle tai pihalle pakkaseen. Linnut tosin saattavat tulla apajille.

 

1305723.jpg

Hups, pohjataikinasta unohtui kaakaojauhe.

Onneksi se ei juurikaan vaikuta makuun.

 

Nykyään munattomien mokkapalojen reseptejä löytyy jos jonkinlaisia.

 

Esim. täältä.

Ja täältä.

Myös täältä.