Pidän itseäni onnekkaana, sillä ystäväni ja Mies ovat innokkaita museokävijöitä. Koska he lisäksi tykkäävät keskenään hieman erityyppisistä näyttelyistä, on seuraa kaikenlaisille museoretkille useimmiten sangen helppo löytää. Yksin ei tarvitse kovin usein mennä (vaikka joskus kuitenkin).

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kaikkien museoista ja kulttuureista kiinnostuneiden tilanne ei valitettavasti ole näin valoisa, sillä jokaisen lähipiiristä ei välttämättä löydy samanlaisista asioista kiinnostunutta seuraa. Myös hankalat käytännön järjestelyt saattavat tehdä kulttuurisen nautinnon hetkistä turhan harvinaisia makupaloja. Tämä koskee erityisesti niitä, joiden liikkuminen on syystä tai toisesta hankalaa. Monista eri syistä museot eivät ole kaikille saavutettavia.

 

Jyväskylän kaupunginkirjasto tarjoaa nykyään asiakkailleen uudenlaista, Tanskasta ja Ruotsista omaksuttua palvelua, joka varmasti helpottaa ainakin joidenkin ihmisten museoonpääsyä. Museoposti-sähköpostilistalla kerrottiin tänään, että kirjasto lainaa asiakkailleen tätä nykyä kirjojen ohella myös ihmisiä.

 

Kyseessä on kirjaston ja jyväskyläläisten museoiden yhteistempaus, jossa ideana on kouluttaa ns. kulttuuriluotseja mielen nautintoja himoitsevien asiakkaiden saataville. Koulutus on aloitettu Jyväskylän museoissa jo viime vuoden syksyllä, ja joukko luotseja odottaa nyt yhteydenottoja. Asiakas voi itse valita luotsinsa erityyppisten henkilöiden joukosta. Tarjolla on muun muassa lähihoitajaopiskelija, pyörätuolilla liikkuva eläkeläispariskunta sekä taiteilija-taideopiskelija.

 

Valittu kulttuuriluotsi esittelee asiakkaalle alueen museo- ja näyttelytarjontaa, selvittää tarpeelliset käytännön järjestelyt ja lähtee sitten seuraksi tämän toivomaan museoon. Luotsi toimii seurana, mutta ei oppaana.

 

Palvelua suunniteltaessa on ajateltu erityisesti vanhuksia, vammaisia ja maahanmuuttajia, mutta lainausoikeutta ei ole rajoitettu edellämainittuihin. Luotsiin on oikeus kaikilla sellaisilla yksittäisillä henkilöillä ja pienryhmillä, jotka kokevat tarvitsevansa seuraa ja tukea museokäynnin toteuttamiseen.

 

Luotsaus hoidetaan vapaaehtoistyönä, ja se on asiakkaalle maksutonta. Museon sisäänpääsymaksuakaan ei luotsattavan tarvitse maksaa – ainakaan tänä vuonna.

 

Jyväskylän kulttuuriluotsi-palvelu kuulostaa erinomaiselta idealta! Toivottavasti tieto siitä leviää nopeasti potentiaalisen asiakaskunnan ulottuville ja lopulta Suomen muihinkin kaupunkeihin.

 

Koska kannatan ajatusta lämpimästi, tarjoudun itsekin museoseuraksi (pääkaupunkiseudulla ja Hyvinkään ympäristössä, kenties muuallakin Suomessa) blogini lukijoille. Olen kaikkiruokainen museokävijä ja viihdyn erityisesti kulttuurihistoriallisissa museoissa. Yhdessä museossa osaan jopa opastaa. Lähetä meiliä sivupalkissa mainittuun sähköpostiosoitteeseen, jos seura kiinnostaa :)