"Vetäkää vatsalihaksenne sisään ja hengittäkää syvään samalla, kun kohotatte käsivartenne pään yläpuolelle, kunnes peukalonne kohtaavat toisensa. Taivuttakaa vartaloanne taaksepäin niin pitkälle kuin mahdollista. Kohottautukaa, ja samaan aikaan, kun hengitätte ulos, laskekaa käsivartenne alas kaaressa, kunnes sormenpäänne lepäävät lattialla varpaittenne edessä."

 

 

Haluatteko vahvistaa vatsalihaksianne, vähentää ylimääräistä rasvaa kehostanne ja stimuloida ruoansulatuselimiänne samalla, kun pidätte vartalonne pehmeänä ja taipuisana? Siinä tapauksissa kannattaa ottaa vaarin näistä Kerstin Wenströmin vuonna 1910 Hälsa och skönhet -kirjassaan antamista voimisteluohjeista.

 

Kuinka moni nainen onkaan saattanut itsensä sairaaksi pysyttelemällä lähes liikkumattomana sisätiloissa, ilman hyödyllistä tekemistä, raitista ilmaa, liikuntaa ja virkistystä. Toiset naiset taas väittävät saavansa riittävästi ruumiinliikuntaa juostessaan koko päivän ympäri huushollia suorittamassa askareita, joista voisi aivan yhtä hyvin pitää huolen palvelija.

 

Jokaisen naisen tulee olla oman kehonsa herra; se on sulouden lähde. Niitä lukuisia naisia, jotka valittavat, ettei heillä ole aikaa päivittäiseen ruumiinliikuntaan ja voimisteluun, tulee muistuttaa siitä, ettei heillä yhtä lailla ole aikaa sairastamiseenkaan. Useimmat sairaudet aiheutuvat raikkaan ilman ja liikunnan puutteesta. Joka omistaa vähintään kymmenen minuuttia voimistelulle päivittäin, saa vastineeksi monin verroin terveyttä ja elämäniloa.

 

Syvä hengitys on tärkeä osa kaikkea voimistelua ja liikuntaa. Koska keuhkoissa veri puhdistuu, on hengitysvoimistelun merkitys suuri. Puoliksi täytetyt keuhkot heikentävät ihmistä ja tekevät tämän vastaanottavaiseksi tuberkuloosille, ja hapen vajaus veressä altistaa lukemattomille erilaisille sairauksille.

 

Paras ajankohta voimistelulle on heti aamutuimaan, jolloin vaatetus ei rajoita liikkeitä. Huone pitää tuulettaa ensin perusteellisesti, mikäli jumppa avoimen ikkunan ääressä tuntuu kestämättömältä.

 

"Rennosti sivuilla roikkuvat käsivarret nostetaan hitaasti pään yläpuolelle kämmenet ylöspäin kohotettuina, ja samalla vedetään ilmaa keuhkoihin. Hengitystä pidätellään viiteen laskien, minkä jälkeen hengitetään ulos suun kautta ja annetaan käsien laskeutua hiljalleen. Liike toistetaan 5-10 kertaa."

 

 

**

 

Jos minulla olisi kovasti ylimääräistä aikaa, ideoisin ja toteuttaisin vanhoissa terveysoppaissa annettujen ohjeiden pohjalta historiallisen naisliikunnan kurssin. Kurssiin sisältyisi sekä luentoja, joilla käsiteltäisiin naisille suunnattuja voimistelu- ja urheilumuotoja eri aikakausina että itse liikuntatunteja, joilla voimisteltaisiin ja liikuttaisiin menneiden vuosikymmenten tapaan. Luulenpa, että jokin pääkaupunkiseudun työväenopisto voisi silkkaa uteliaisuuttaan ottaa tällaisen kurssin opinto-oppaaseensa ja katsoa houkutteleeko se lainkaan väkeä.

 

 

Lähteet:

 

Anna Fischer-Dückelmann, 1904: Kvinnan som hemmets läkare. En oumbärlig uppslagsbok för hvarje kvinna (kuva)

Kerstin Wenström, 1910: Hälsa och skönhet – hygieniska råd för kvinnan.