Lisäsin taas lisää tekstiä lastun loppuun.

 

Lisäsin tähän alunperin 21.12.2006 postaamaani lastuun tekstiä loppuun.

 

Helsingin kaupunginmuseo on keksinyt uudenlaisen tavan kävijöiden houkuttelemiseksi. Hakasalmen huvilassa esillä olevaan Kunnon kansalainen -näyttelyyn pääsee tammikuussa sisään pullonkorkilla. Mikä tahansa pullonkorkki ei kelpaa, vaan kyseessä tulee olla näyttelyyn haluavan henkilön viimeksi nauttiman alkoholipitoista juomaa sisältäneen pullon korkki.

 

Kävijöiden ei suinkaan toivota korkkaavan olutpulloa museon ulko-oven edessä juuri ennen lippukassalle astelemista. Koska kaupunginmuseo järjestää korkkitempauksen tipattoman tammikuun kunniaksi, täytyy korkki hankkia ennen vuoden vaihdetta. Museon nettisivuillaan julkaisemassa uutisessa täsmennetään vielä:

 

"Lisäksi museo toivoo, että korkin lahjoittaja kertoo, missä tilaisuudessa, milloin ja millaisessa seurassa pullo nautittiin."<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sanamuodosta voi päätellä, että pullonkorkit on tarkoitus liittää Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin. Ehkäpä niistä järjestetään näyttelykin joskus tulevaisuudessa?

 

Syrjiikö tämä kampanja muuten absolutisteja vai kelpaavatko myös maasta löydetyt pullonkorkit? Alle 18-vuotiaat pääsevät Hakasalmen huvilaan ja muihin kaupunginmuseon museoihin ilmaiseksi, joten alaikäisiä kampanja ei ainakaan usuta ryypiskelemään.

 

Kunnon kansalainen -näyttelyn lisäksi on Hakasalmen huvilassa tammikuussa nähtävillä Turmiolan Tommin tarinaa esittelevä vanha opetustaulusarja. Jo pelkästään nämä kuvat lienevät yhden pullonkorkin arvoisia! Kunnon kansalainen on lisäksi mainio näyttely, josta löytyy paljon esineistöä, jonka ääressä on oivallista nostalgisoida ja muistella menneitä aikoja.

 

Kävin katsomassa näyttelyn Sofian kanssa pian sen jälkeen, kun se avattiin. Tällöin se oli vielä hieman keskeneräinen (esinetekstit puuttuivat), mutta silti erinomaisen mielenkiintoinen. Nyt, kun Turmiolan Tommiakin olisi tarjolla, täytyy varmaan käydä katsomassa näyttely uudestaan.

 

 

Lisäys 4.1.2007 klo 19:10

 

Lähetin taannoin Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppiselle sähköpostia pullokorkkikampanjasta. Sain tänään vastaukset esittämiini kysymyksiin.

 

Toisin kuin olin kuvitellut, kyseessä on puhdasverinen markkinointi- ja viestintäkampanja eikä kaupunginmuseon suunnitelmiin kuulu pullokorkkien liittäminen museon kokoelmiin eikä toisaalta myöskään korkkinäyttely. Näyttelyajatusta Jere Jäppinen piti kuitenkin hyvänä, ja jos kiinnostavia korkkeja ja tarinoita kertyy runsaasti, saatetaan sitä harkita.

 

Korkilla museoon -kampanja on saanut runsaasti huomiota tiedotusvälineissä, muun muassa viime tiistaina se paistatteli Kympin uutisten loppukevennyksessä. Kaikki huomio ei kuitenkaan ole ollut positiivista, vaan museo sai kiukkuista palautetta Uutislehti 100:ssa joulukuussa julkaistun uutisen jälkeen. Kansa on huolissaan nuorisosta, jonka turmioksi korkit selvästi koituvat...

 

Jään edelleen kiinnostuksella seuraamaan tulevaa keskustelua tästä poikkeuksellisesta tavasta houkutella kävijöitä museoon.

 

Lisäys 10.1.2007

 

Olemme meilailleet viime aikoina tiheästi Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppisen kanssa. Hän pitää hyvänä, että pullonkorkkitempaus herättää keskustelua. Muutaman kommentin hän haluaa lisätä täällä ja muualla käydyn keskustelun selvennykseksi:

 

"Absolutisteja ei sorreta, vaan he pääsevät ilmaiseksi näyttelyyn torstaisin kuten kaikki muutkin, eikä alaikäistenkään tarvitse hankkia korkkeja, koska kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi kaupunginmuseoon.”

 

Kunnon kansalainen -näyttelyyn liittyen alkaa ensi viikon torstaina (18.1.) klo 18.00 Kansalaiskuntokoulu, joka järjestetään Hakasalmen huvilassa kevään aikana.

 

"Yleisö voi nauttia kansalaisvalistuksesta vanhaan ja uuteen tyyliin, oppia niin viinan kiroista kuin siveyden iloistakin ja kerätä merkintöjä opintokirjaan.”

 

Jos aikataulut antavat myöten, menen taatusti kuuntelemaan. Tässä vielä muillekin mahdollisesti asiasta kiinnostuneille tiedoksi koulutuntien aiheet ja ajankohdat:

 

torstai 18.1. klo 18: Raittius
torstai 15.2. klo 18: Säästäväisyys
torstai 15.3. klo 18: Terveellinen ruokavalio
torstai 19.4. klo 18: Siveys
keskiviikko 9.5. klo 18 ja torstai 10.5. klo 18: Laulaen kunnon kansalaiseksi

 

Mikä onkaan parempaa kuin vanhan ajan valistus? Aihetta on sivuttu useampaan otteeseen tässäkin blogissa, kategoriassa ”Wanhat ajat”.